ТЕРАПИЯ С ГЛИНА! Какво е това и как работи?

„Затвори очи и влез във вътрешното си пространство. Почувствай глината в ръцете за няколко секунди. А сега просто позоли на пръстите си да се движат свободно докато ти пътуваш по нишката на времето…. ” 💮

Терапията с глина е един от методите на арт терапията. Човечеството взаимодейства с глината от хилядолетия, още когато никой не е знаел за съзнанието и подсъзнанието. Предците ни са я използвали за построяване на първите къщи, използвали са я в медицината и в различни обреди. Още тогава хората са развили позитивно отношение към глината, защото тя защитава, затопля, лекува, с една дума се грижи за нас.

Много по-късно, Психологията направи голяма крачка напред, разбирайки, че глината е невероятно ценен диагностичен и терапевтичен инструмент в ръцете на специалистите. Именно този материал позволява на човек да влезе в контакт със своето вътрешно „Аз“, да се потопи в него. Глината е в състояние да поеме страховете, гнева, травмите ни да трансформира всички негативни чувства и емоции на човек. Глината работи положително с агресия, тревожност, гняв, негодувание, този материал е способен да поеме целия негатив от нас и дава усещане за спокойствие, удовлетворение, хармония.

Глината е материал, чрез който участникът по-лесно навлиза в арттерапевтичния процес. Тя помага да се улови емоцията, чувството, модела на мислене и поведение и да му се придаде форма. Парчето глина в ръцете на участника се превръща във връзка между съзнанието и подсъзнанието и разкрива причината на проблема. Арттерапевтичната работа с глина има пряко отношение към промяната на настоящето. Дейвид Хенли, известен британски арттерапевт и педагог, нарича това преживяване състояние на „конструктивен регрес“.

А ти прекрасна, готова ли си за тази промяна?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *