ПСИХОСОМАТИКА НА ГЪРДИТЕ

Мили дами,
честотата на заболяванията на гърдата през последното десетилетие се е увеличила значително.
Ракът на гърдата е най-честата форма на рак при жените (16% от случаите), а сред причините за развитието на болестта основна роля играе психосоматичният фактор.

❓Защо се случва така?
От гледна точка на психологията, млечната жлеза е захранва бебето и привлича противоположния пол, защото жената е в състояние да храни потомство. Освен млякото се, майката споделя жизнената си енергия с бебето, докато то има малко от нея. Психологическата причина за появата на мастопатия при повечето жени са прекомерното и продължителното „кърмене“ на техните вече възрастни деца, като се опитват даги защитят от трудностите на живота. Всяка жена коята е останала дълго време „кърмеща“ майка, би трябвало да отбие възрастните си бебета от гърдата и да се занимава със самопознание и самоусъвършенстване….със собствения си живот. Забавлявайте се, живейте така, че в сърцето ви да има постоянна радост. Здравето на млечните жлези директно зависи от нивото на щастие в живота ви.
Друга причина за рака на гърдата може да е силен шок или хронична умора, чувство на самота поради раздяла със значим човек или зависими отношения.
Онкологията може да се развие дори на фона на стара психологическа травма, например смъртта на значим човек. Изглежда, че всичко вече е преживяно, но не. Подобно събитие в настоящето може да сълуди раните от миналото.

💮 Мастит Маститът е инфекциозно възпаление на гърдата. Заболяването причинява болка и дискомфорт, повишава чувствителността на гърдите. По-често това изпитват жени, които са родили и кърмят. Възпалението обаче може да се появи по-късно, освен това причината за заболяването не винаги е инфекцията.

Психологически фактори за развитие на мастит:
✅ хроничен стрес;
✅ умора;
✅ липса на сън;
✅ конфликти;
✅ неблагоприятен психологически климат на работното място или в семейството;
✅ невроза, депресия или друго психично разстройство;
✅ излишък от негативни емоции;
✅ психологическа травма.

💮 Малки гърди и асиметрия За това е отговорен защитният механизъм на психиката. Прекратяването на растежа на гърдата е отговор на чувството за срам и смущение, свързани с това, че сте жена. Така психиката предпазва момичето от ненужно внимание, което е станало причина за психологическа травма.

💮 Кисти Кисти и уплътнения в бюста се появяват на фона на хормонални промени. Едно от често срещаните кистозни заболявания е мастопатията. Растежът на тези тумори е възможен поради стрес.

💮 Болки в гърдите Болката в гърдите вляво показва проблеми в отношенията с дете. Това означава невъзможност да се примирят с мисълта за майчинството или липса на разбиране в отношенията с детето. Болката в дясната гърда е знак за проблеми в отношенията със съпруга.

За изцелението е необходимо да промените мирогледа си, отношението си към себе си и живота. Необходимо е да установите отново приоритети, да се научите как да се грижите за себе си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *