Относно Женските Хормони

Ние, жените сме крехки, деликатни, грациозни същества. И в нашето тяло също всичко трябва да работи хармонично. Особено когато става въпрос за хормони.

Какъв е рискът от излишък или липса на хормони❓ Оказва се, че нещата не са толкова прости. Най-малките промени в хормоналния фон водят до мащабни последици. Това се проявява не само в начина, по който изглежда жената, но и се отразява на здравето.

🦋 Естроген
Този хормон се произвежда в яйчниците и е отговорен за нашата женственост. Да да! Фактът, че имате мека, изваяна форма и приятен характер, е неговата работа. Освен всичко друго, естрогенът ускорява обновяването на клетките, удължава младостта, поддържа красотата на косата и еластичността на кожата, предпазва кръвоносните съдове от холестеролни отлагания.

Излишък:
Може да доведе до наднормено тегло в областта на корема и бедрата. Освен това излишъкът от хормона води до появата на доброкачествени тумори.

Недостиг:
Причинява преждевременно стареене на кожата, ранна поява на бръчки, влошаване на състоянието на косата и, води до нежелан растеж на космите по всички части на тялото: по лицето, върху гърдите , на ръцете …

🦋 Тестостерон
Този хормон се произвежда в надбъбречните жлези. Именно той е виновен за това, че „можеш да спреш галопиращ кон и ще влезеш в горяща хижа“. Тестостеронът прави жената целенасочена, упорита, способна не просто да вярва в приказки, но и да ги създава със собствените си ръце. Колкото повече тестостерон имате в тялото си, толкова по-лесно е да спортувате, да сте активни и бързо да натрупвате мускулна маса.

Излишък:
С излишък на тестостерон, жената се превръща от нежна нимфа в яростен и агресивен звяр.

🦋 Окситоцин
Хормонът, отговорен за нашата привързаност. Този хормон е познат на всички родилки: именно след раждането на бебето се активира окситоцинът и жената изпитва безгранична нежност и любов към своето бебе.

Излишък:
Доказано е, че окситоцинът се произвежда в големи количества по време на емоционални или физически натоварвания и стрес. Ето защо жените, опитвайки се да се отърват от проблемите си, започват да проверяват домашните задачи на децата, да приготвят вечеря от четири ястия за съпрузите си и да правят добри дела за околните.

🦋 Тироксин
Удивителен хормон, синтезиран в щитовидната жлеза. Защо удивителен? Как иначе можете да наречете хормон, който е пряко отговорен за фигурата и ума?! Регулирайки метаболизма, тироксинът е отговорен за нашата фигуру. Ако щитовидната жлеза е наред, не гладувайте.. В допълнение, тироксинът е отговорен за нашата интелигентност.

Излишък:
От излишък на тироксин те отслабват много бързо. Чак до анемия. И в главата започват да се прокрадват обезпокоителни мисли, появяват се безсъние, сърцебиене, сънливост, увреждане на паметта. Ако откриете тези симптоми в себе си – бягайте към лекаря, за да проверите щитовидната жлеза!

Недостиг:
Води до такива негативни последици като бързо наддаване на тегло, умора, сънливост, разсейване, забрава и дори проблеми със зачеването!

🦋 Норадреналин
Това е хормонът на истинската жена! Норадреналинът се произвежда в стресова ситуация в надбъбречните жлези. Той е този, който разширява кръвоносните съдове, покрива бузите с руж, прави очите блестящи, а кожата еластична и опъната. Благодарение на норадреналина, вие ставате неустоими – той помага да се посрещнат всички превратности на съдбата с вдигната глава, вдъхва чувство на увереност, създава усещането, че „няма безнадеждни ситуации“. В такива моменти сте пълни с решителност и смелост, решавате успешно всички проблеми, докато изглеждате очарователно и спите спокойно. Хубаво, нали?

🦋 Инсулинът
Навлиза в кръвта от панкреаса. Разгражда сложните въглехидрати (включително сладкиши), контролира нивата на кръвната захар, дава ни жизненост.

Недостиг: Някои жени се раждат с по-ниски нива на инсулин от други. Яденето на твърде много сладки или скорбялни храни може да доведе до диабет. Рискът от развитие на болестта се увеличава, ако близък роднина има диабет. Повече за хормоните и как да ги поддържаме в баланс, разрушителните емоции водещи до заболявания и женското здраве, ще научите на тренинга Женска психосоматика и практика “Регенерация и изцеление”

Бъдете здрави! 🍀

Ако желаете да научите повече за тренировката и датите на провеждане, последвайте Нашата Фейсбук страница: Женски енергийни практики /Марина Бошева/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *