ЕНЕРГИЙНА ПРАКТИКА „ДИХАНИЕТО НА СЪРЦЕТО“

Същността на практиката е да се научим да дишаме през центъра на гърдите, където се намира духовното сърце. „Диханието на сърцето“ е насочено към отваряне на сърдечната чакра – Анахата . Чрез практиката ще привлечем спокойствие, любов и състрадание в живота си.

Сърцето има собствена сложна нервна система. Оказа се, че сърцето изпраща много повече информация до мозъка, отколкото мозъкът изпраща до сърцето. Тоест сърцет информира мозъка за това как се чувства цялото тяло, как работи цялата система.

Сигналите, които сърцето изпраща до мозъка, имат решаващо влияние върху процеси като стратегическо мислене, саморегулация, интуиция, ефективна комуникация с другите. Сърдечните ритми влияят пряко на физическото и психическото здраве .

Когато сме разочаровани, тревожни, ядосани, стресирани или депресирани, сърдечната честота е много назъбена и неправилна, тя е като земетресение. И колкото по-силна е негативната емоция, толкова повече изглежда като земетресение. Когато превключим този модел на сърцето с друг, използвайки практиката „Диханието на сърцето“ сигналът, който сърцето започва да предава на мозъка, е напълно различен. Той синхронизира кортикалните функции и води до когнитивна яснота, всъщност „отваря“ фронталните лобове. Най- важното , тази лесна практика, води до усещане за сигурност и спокойствие, стабилизиране на емоционалното състояние . Когато не се чувстваме в безопасност, но сме в позиция „бягай или се бий“, спираме личностното си развитие, просто се опитваме да оцелеем, да излезем от неудобна ситуация, да се освободим от тежки негативни чувства. Това е естествен механизъм за оцеляване.

👉 За да започнете практиката, заемете удобно легнало или седнало положение….може лотос, полулотос с изправен гръб.

💫🧘‍♀️💗 Вдишайте бавно и дълбоко, усетете физическото си тяло. Почувствайте твърдата повърхност на пода с краката си, осъзнайте позицията си в стаята, какво има до вас: мебели, картини, прозорец, килим, вашето тяло. Издишайте бавно. С още един дъх обърнете внимание на вътрешните усещания. Как се чувстваш, какви мисли те преследват. Освободете ги, изчистете съзнанието си за практика. Насочете вниманието си към дишането си – въздухът бавно навлиза в ноздрите и след това изпълва белите дробове през гърлото и разширява гръдния кош. Дишайте съзнателно за около 3-5 минути в ритъма си. След това насочете вниманието си към гърдите, където е концентриран сърдечният център. Почувствайте светещата точка в центъра на гърдите, която постепенно прераства в малка топка. Топката сте вие. С всеки дъх топката продължава да расте и да свети все повече и повече. С още един дъх задръжте дъха си и фиксирайте тези усещания за разширяване в гърдите, тази сияйна кръгла форма вътре в себе си. Когато сте готови – издишайте бавно и с всяка молекула се върнете в тялото си, в центъра на гърдите. След такова издишване леко задръжте дъха си . Това е най-ценният момент, който медитацията ви позволява да осъзнаете присъствието на света около вас.

„Диханието на сърцето“ ви помага да се освободите от негодувание срещу човек, да простите и да пуснете цялата болка, която витае дълбоко във вас. Не се страхувайте да прегледате всичките си негативни преживявания. Само по този начин ще намерите освобождаване.

Практиката е още по-силна, ако използвате Йони яйце от розов кварц

💫 Яйцата са енергийно изчистени и заредени с РЕЙКИ енергия и мощни женски мантри!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *