ВЛИЯНИЕТО НА ЛУНАТА ВЪРХУ ЖЕНСКОТО ЗДРАВЕ

Луната е много важна планета в астрологията, тя оценява човешката психика и нейното възприятие за света. Луната също корелира с женския принцип (ин, шакти). Ако Слънцето е светлина, ден, топлина, тогава Луната е тъмнина, нощ, студ. Лунната енергия изначално се проявява повече в жените, отколкото при мъжете.

Всяка жена е тясно свързана с Луната и нейните цикли. Луната има пасивна енергия, отразява светлината на слънцето. По същия начин жената има възприемаща природа. Ако мъжът е инициатор и се фокусира върху постиженията, тогава жената е адаптивна и фокусирана върху чувството за комфорт. Жените по природа са по-емоционални, нестабилни и интуитивни – това са качества на лунната енергия.

Известно е, че благодарение на Луната имаме добри условия за живот на Земята: тя влияе на климата и на океаните. Благодарение на лунната енергия растенията и организмите получават жизнена енергия. Така че Луната представлява принципа на майката, подхранвайки и захранвайки с енергия необходима за живота. Мъжът дава семето, а жената го взема и го отглежда в себе си.

🌛 ЛУННИЯ И ЖЕНСКИЯ ЦИКЪЛ 🌜

Друга тясна връзка на жена с Луната се изразява в менструалния й цикъл, който продължава средно 28 дни. Цикълът на Луната има същата продължителност: прави пълен оборот около зодиака за 27.3 дни и преминава през фазов цикъл за 29.5 дни.

Ако разгледаме самия процес на менструалния цикъл на жената, ще видим точна аналогия с фазите на Луната:

🏵 1) Фоликуларна фаза (7-10 дни): образуването на фоликул, от който яйцеклетката ще бъде освободена за оплождане. Той корелира с нарастващата фаза на Луната. През този период една жена изпитва енергията на повдигане в живота, иска да изрази себе си и да изрази себе си в обществото. Това е период на нови начала, проекти и познанства. Най-лесно е да се създадат нови невронни връзки в мозъка в него, така че това е най-доброто време за учене и развитие. Ако цикълът ни съвпада с лунния цикъл, трябва да помним, че растящата луна е период подходящ за разгръщане на потенциала ни. Силната енергия, която ни прави работоспособни, може обаче да бъде и повод за конфликти и повече агресивност в реакциите ни.

🏵 2) Овулация (3-4 дни): естрогена и прогестерона, които нахлуват в кръвта по време на овулация, са последвани от високи нива на ендорфини и допамин. Тялото ни работи в посока търсене и намиране на подходящ партньор и създаване на интимност. Зрялата яйцеклетка е готова за оплождане. Това корелира с фазата на пълнолуние, когато женската енергия достигне своя максимум. В този момент една жена става много привлекателна, тя е в състояние ДА ПРИВЛИЧА внимание. В същото време тя придобива емоционална дълбочина, изпитва усещане за свързаност с хората. Това е най-подходящото време за социални контакти, както и за сключване на изгодни споразумения.

🏵 3) Лутеална фаза (10-14 дни): Названието „лутеална фаза“ идва от „корпус лутеум“, което от латински означава „жълто тяло“. Жълтото тяло е структура, която се развива на повърхността на яйчниците когато едно готово за оплождане яйце се отделя по време на овулация. Жълтото тяло стимулира производството на прогестерон, хормон, който подготвя тялото за бременност. Това съответства на намаляваща луна. Тук емоционалният подем и сила постепенно напускат жената, тя започва да иска все повече и повече време да прекарва във вътрешното си пространство, отколкото на публични мяса. Умът става по-практичен. Това е време за почистване на къщата, оптимизиране на жизнените процеси. Наблюдението и спокойствието излизат на преден план. За много жени тази фаза завършва с ПМС, когато тя жена стане нещастна и раздразнителна.

Древните говорят за силна Ян (мъжка) енергия през лутеалната фаза. Тази енергия трябва да се използва, но само за да се разгърне вътрешния ни потенциал и творческите ни планове. В противен случай тя се затваря в тялото и възниква раздразнение и емоционална възбуда. Благодарение точно на тази Ян енергия имаме силата да променим живота си и точно сега най- добре знаем в каква посока.

🏵 4) Менструация (3-7 дни). Всъщност тя принадлежи към първия етап, но нека поговорим за това отделно. Това е женско новолуние, когато жената губи женската си енергия чрез кръвта. Този период е придружен от слабост, неразположение,от нужда от емоционална и физическа подкрепа. Това обаче е и време на пречистване и обновяване. По време на менструацията се осъществява връзка между лявото и дясното полукълбо на мозъка (подобно на комбинацията от слънчева и лунна енергия по вреве на Новолунието). Това е време на интроспекция и корекция на житейския път. Фокусът е навътре. Съзнание и подсъзнание се сливат, физическият и духовният свят вече нямат ясно очертани граници. Това явление, започнало още в трета фаза, сега се разгръща напълно. Това са дни за среща с душата и с най- съкровените им желания, дни на прозрения за живота. Менструацията е фаза за възстановяване. Правете всичко, което ви връща силите и радостта от живота. Забавете оборотите и намалете активността. Излишната активност през тези дни може да повлияе негативно на жизнената ви енергия за целия следващ месец. Записвайте идеите и вдъхновенията си, сега те са много ценни, а през следващите фази ще може и да ги осъществите. Пазете се от студ, особено в областта на корема. Не се плашете от тази фаза, луната също скрива прелестта си от света по време на новолуние. Може да сме обвити в мрак и жизнената ни енергия да е на минимум, но скоро това ще се промени…

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *